- Vonalkód: NBMTSPR50
- Egységár: 189.80 Ft/ g
Megrendelés szükséges
Matcha Tsuki Prémium eredeti japán matcha tea por 50g termék vásárlása, rendelése
Matcha Tsuki Prémium eredeti japán matcha por 50g
TRENDI ÉS ŐSI
A Matcha nem csak egy menő tea és nem csak a legújabb kor ital-divatja, amelyből Hollywoodban hektolitereket isznak, hiszen a Matcha tea története csaknem ezer évre nyúlik vissza, amikor még a nagy dinasztiák uralkodtak Kínában, Japánban pedig a Sógun klánok gyakorolták a hatalmat.
A Matcha eredete egészen a kínai Tang-dinasztiáig vezethető vissza, azonban az ezt követő Song-dinasztiának - amely a 10-13.sz között uralkodottköszönhetjük, hogy népszerűvé vált a tea elkészítésének ez a formája. Egy Eisai nevű japán buddhista szerzetes, aki nem mellesleg élete nagy részét a buddhizmus tanulmányozásával töltötte Kínában, 1191-ben véglegesen visszatért Japánba és egy teafacsemetét és magokat vitt magával a termesztéshez, majd a porított zöld tea elkészítéséhez.
Eisai ezeket a magokat a kiotói templom területén, a Kamakura Sógunok otthonában ültette el. Ebben az időszakban a Matchát csak rendkívül korlátozott mennyiségben állították elő, ezért luxus státusszimbólumnak tekintették.
Nem sokkal Eisai visszatérése után Japánban a zen buddhisták, melynek eszméit Ő kezdte el terjeszteni, új módszert dolgoztak ki a zöld tea növény termesztésére. A Tenchát, a zöld tea növény árnyékos körülmények közötti termesztésével fejlesztették ki – ennek a módszernek köszönhetjük nagyrészt a Matcha egészségi előnyeinek maximalizálását!
A MATCHA RITUÁLÉJA
Akkortájt a tea-szertartást még nem a jelenlegi állapotának megfelelően alakították ki. Az 1500-as években egy Murata Juko nevű szerzetes a teaszertartás több részes, töredezett elemeit egy formalizált szertartássá hozta össze, amely magában foglalta már a termesztést, a fogyasztást és a ceremóniát. Őt követte Sen-no-Rikyu zen mester, ő eleinte Juko tea rituáléjának népszerűsítésén dolgozott, aki később a japán tea-szertartás legismertebb és legelismertebb történelmi személyisége lett és aki új élménnyé tette a
teafogyasztást és művészetté emelte, ami azóta is az egész japán étkezési kultúrát meghatározza. Sen-no-Rikyu alkotta meg a japán teaceremónia négy alapelvét, amit azóta is alkalmaznak:
Harmónia (wa) Tisztelet (kei)
Tisztaság (sei) Nyugalom (jaku)
HOGYAN KÉSZÜL?
Mint minden teát, a Matchát is minőség és eredet szerint osztályozzák és saját elkészítési szabályokkal rendelkezik.
A Matcha ugyanabból a Camellia Sinesis növényből ered, ahonnan minden igazi tea származik, beleértve a fekete teát és a szokásos zöld teát. Az egyetlen különbség a termesztési, betakarítási és termelési stílusban rejlik.
Más teákkal ellentétben a Matcha az egyetlen zöld tea, ahol az egész levelet elfogyasztjuk.
Körülbelül 2 héttel a betakarítás előtt a gazdák a növények köré, fölé építik az árnyékoláshoz szükséges struktúrákat, szinte sötétben hagyva a tealeveleket. Úgy gondolják, hogy ettől a termés lágyabb, édesebb és fényesebb lesz, nem mellesleg a klorofill (ennek köszönhető egyedi, semmivel össze nem téveszthető zöld színe) és aminosavak termelését is megalapozzák.
Betakarítás után a tealeveleket gyorsan megpárolják, majd szárítják és kb. 20 percig fűtött kemencékbe teszik. Ezután eltávolítják a szárakat, gallyakat és egyéb szükségtelen részeket, osztályozzák, majd a leveleket - hagyományosan - gránit kövekkel finom porrá őrlik- innen ered a neve „Matcha” azaz „őrölt tea”.
A kiváló minőségű Matcha kézzel szedett levelekből készül, édes vagy umami (az ún. ötödik, erőteljesen kellemes íz), sima, aminosav-tartalmának köszönhetően keserűség nélkül. Mivel Japánban a fő termesztési terület Ujiban, egy Kiotóval délen szinte összenőtt városban található, ami legfontosabb terroirnak tekinthető, és az ország legkiemelkedőbb (és egyben legdrágább) fajtáinak többségéért felelős.
Az ünnepi Matcha (Ceremony) a minőség csúcsán, élénk zöld árnyalattal rendelkezik. Hihetetlenül drága, és szertartásos teafogyasztáshoz kell fenntartani.
Díszes italok, Matcaha-latte-k, Matchacinók a prémium kategória termékei, egyéb sütemény vagy fagylalt receptek készítéséhez használjunk kulináris minőségű Matchát, amely olcsóbb, és nem bánja, ha nagy hőhatásnak és konyhatechnológiai kezelésnek van kitéve.
A szokásos zöld teát gyakran 100 Celsius-fokig forralják, ami tönkreteszi táplálkozási, élettani előnyeit. A Matcha port viszont 80 °C körüli vízzel a legjobb keverni, így nem vésznek kárba a fontos alkotórészek.
A kortárs Matcha-kultúrával (gondoljunk csak egy ismert nemzetközi kávélánc zöld tea tejeskávéjára) ellentétben a chanoyu nevű hagyományos japán tea-szertartások középpontjában a matcha elkészítése és felszolgálása áll, és olyan speciális eszközöket alkalmaznak, mint a chawan (teaedény), chashaku (bambusz teáskanál) és chasen (bambusz habverő/ecset)