Panaszkodtam, hogy egy olyan desszertet szeretnék, amiből könnyen tudok akár nagy mennyiséget is csinálni, mindenki szereti, és könnyen szállítható.
Ekkor jött a hamis tiramisu ötlete, ahol a mascarponét és a tojást tejföllel helyettesítjük, a babapiskótát pedig zabpelyhes keksszel. így egy némiképpen diétásabb desszertet kapunk. Míg a mascarpone zsír-tartalma 45-50 százalék körül van, a tejfölnek 12-20 százalék, és nem mellékesen az árai között is jelentős a különbség. (a tejföl javára) A zabpelyhes keksz egészségesebb, mint a babapiskóta, és egyedibb is lesz a desszertünk tőle. Mivel tojást sem adunk hozzá, tovább eltartható.
Hozzáteszem, a hamis tiramisut azóta már többször elkészítettem, mert óriási sikert aratott, és senkinek sem tűnt fel a turpisság.
Hozzávalók:
1,5 nagy csomag zabpelyhes keksz
1 dl kávé (nescafé, vagy főzött kávé)
1-1,5 dl kókusztej
0,5-1 dl rum (ha nincs, vagy gyerekeknek készül, a rumaroma is megteszi)
A krémhez:
Két nagyobb doboz tejföl (2 × 450 g)
6-8 evőkanál méz, vagy sztívia
3 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
Magas kakaó-tartalmú cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tejfölt a mézzel, a vaníliás cukorral krémesre keverjük.
Lefőzzük a kávét, a kókusztejjel és a rumaromával felengedjük. A kekszeket elkezdjük belemártogatni kókuszos kávéba, de éppen csak egy pillanatra, mert különben eláznak. Letesszük őket egymás mellé a jénai aljába, majd jöhet az ujjnyi vastag krém. Egyenletesen megszórjuk kakaóporral (lehetőleg kis szűrőn át), majd folytatjuk a rétegezést. A legvégére ismét krém kerül, majd a tetejét alaposan meghintjük kakaóporral. Hűtőbe tesszük, és pár óra múlva fogyaszthatjuk is.
Tipp: A rumot helyettesíthetjük baileys-el , vagy egyéb csokis/mogyorós krém likőrrel is. Változatos, és isteni.
Bánovics Marcsi