- Vonalkód: 5997841300176
- Egységár: 1.49 Ft/ g
Megrendelés szükséges
Agrodrug hántolt köles 1000g termék vásárlása, rendelése
Agrodrug hántolt köles 1000g
A kölesreform még a hagyományos magyar konyha területére is becsempészhető.
Tarhonya helyett például bátran használhatunk kölest, az íze a megtévesztésig hasonló lesz a nagymamáink által készített pásztortarhonyához, csak jóval egészségesebb, mert tarhonya helyett egészséges gabonát, kölest tartalmaz.
Átlagos tápérték 100 g termékben: energia: 1,512 kj / 357,0 kcal, zsír 3,9 g - amelyből telített zsírsavak: 1,0 g, szénhidrát: 69,0 g - amelyből cukrok: 2,2 g, só: 0,01 g, fehérje: 9,8 g.
Németország területén már a római birodalom idejében is termesztették. Szénhidráttartalmának jelentős hányada (72 %) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát (a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül, emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. Székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.
A köles fehérjetartalma 10-15 %. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok: csoportjában, mint B1-vitamin, B2-, B6-, B1-vitamin, pantoténsavban és nikotinsavamidban. Köles, mint szépítő gabonafajta: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.
Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet. 100 gramm hántolt köles mintegy 11 g fehérjét, 70,6 g szénhidrátot, 3,9 g zsírt, B1-vitamin, B2-, B6-, és E-vitamint tartalmaz. Energiatartalom 1558 kj.
A köles szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk, jellegzetes ízű és illatú egynyári fűféle. Kitűnő hatást gyakorol a gyomorra, mert könnyen emészthető, magas a rosttartalma, ezáltal a bélrendszer kéményseprőjének számít. Gluténmentes, tehát a lisztérzékenyek egyik legnagyobb barátja. Egyre ügyeljünk: felhasználás előtt mindig nagyon alaposan öblítsük le. 15-20 perc alatt puhára fő. A köles glikémiás indexe 71.
Száraz és hűvős helyen tárolandó.